Beschrijving
Lees het verhaal over de geologie van het Hondsruggebied, zo uniek dat het tot nu toe het enige UNESCO Global Geopark van Nederland is. Het boek brengt de fascinerende prehistorie van de Hondsrug in beeld. Het is een van de oudst bewoonde plekken van Nederland. Er leefden neanderthaler-jagers toen de laatste ijstijd nog moest beginnen. Bijna alle hunebedden vind je in het Hondsruggebied. Het boek vertelt de geschiedenis van dorpen die teruggaat tot diep in de middeleeuwen. Het laatste dorp op de Hondsrug had de tijd meteen al zo mee dat Groningen kon uitgroeien tot dé stad van het Noorden.
De Hondsrug – Landschap van eeuwen heeft op elke pagina prachtige foto’s en ander uniek beeldmateriaal. Het boek laat je tientallen bijzondere plekken in het Hondsruggebied zien en brengt je naar de mooiste natuurgebieden.
Over het Hondsruggebied raak je niet uitverteld…
In tien hoofdstukken vertelt De Hondsrug De Hondsrug – Landschap van eeuwen het verhaal van het Hondsruggebied.
- Het decor staat
De ijstijden vormden het landschap - Het hoofd boven water
Het hoogveen drukte zijn stempel op het gebied - Op zoek naar de oudste bewoners
De prehistorie bleef zichtbaar in het landschap - Alles op zijn plek
In de middeleeuwen ontstonden de Hondsrugdorpen - Het laatste dorp
Een gewoon Hondsrugdorp werd de stad Groningen - Sporen van strijd
Coevorden en Groningen beheersten de Hondsrug - De boeren van het dorp
Verhalen en beelden van het boerenleven vroeger - Het turfland achter de Hondsrug
De turf creëerde een eigen wereld met eigen wetten - Alle ruimte voor een nieuwe tijd
De twintigste eeuw zette het Hondsruggebied op zijn kop - Juweeltjes van het Hondsruggebied
Ontdek de twintig mooiste natuurterreinen op de Hondsrug
De Hondsrug – Landschap van eeuwen is een uitgave van Het Drentse Landschap. Bertus Boivin schreef de teksten, Hans Dekker en Alle Oldenbeuving maakten de meeste foto’s en Albert Smit van Ga Creatief Meppel deed de vormgeving.
Bij het maken van het boek werkte Het Drentse Landschap samen met De Hondsrug UNESCO Global Geopark en het Hunebedcentrum in Borger.
De Hondsrug – Landschap van eeuwen telt 352 pagina’s en heeft een formaat van 26 x 26 cm. Het boek kost € 27,50.
Qua formaat, uitvoering en ‘looks’ is het Hondsrugboek vergelijkbaar met het Hunzeboek dat in 2017 is verschenen en de publicatie De Reest die in 2014 door Het Drentse Landschap zijn uitgegeven.
Jantina Tilman –
Geweldig boek. De teksten zijn heel duidelijk en heel erg goed te begrijpen. Het geeft je een heel goed beeld over het ontstaan van de hondsrug, de diverse ijstijden en daarna, hoe de mensen leefden. Hoe hun nederzettingen en huizen er uit gezien kunnen hebben en dergelijke. Illustraties zijn zeer sterk, en verduidelijken de tekst nog meer. Al met al een zeer goed boek, een echte aanrader voor iedere boekenkast.
Liesbeth Koevoet –
Een prachtig boek met mooie foto’s en illustraties. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. De wandeltips die achter in het boek staan beschreven, zijn erg de moeite waard. Wel altijd een routebeschrijving downloaden en meenemen, want niet altijd zijn die wandelingen bewegwijzerd. Zo zijn de wandelingen “De Stroeten” en “Annermoeras” niet van paarse koppen voorzien terwijl dat wel in het boek wordt aangegeven. Ondanks deze foutjes toch 5 sterren voor dit boek!