Beschrijving
Drenthe is een van de rijkste provincies voor wat betreft het archeologisch erfgoed. Hoewel er de afgelopen jaren vele publicaties over het Drentse bodemarchief zijn verschenen gaat het in deze gevallen vooral om publicaties gericht op een ‘diepgravender’ publiek. Er zijn vrijwel geen recente archeologische boeken verschenen die zich richten op een brede doelgroep. Toch bestaat er een grote behoefte aan populair wetenschappelijke, betaalbare en toegankelijk geschreven boeken over de archeologie van de eigen leefomgeving. Het Drentse Landschap, Het Hunebedcentrum, Stichting Stone en Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum slaan daarom de handen in één en brachten in november 2022 het eerste deel in de nieuwe reeks Archeologie in Drenthe op de markt.
In het eerste deel, Van Neanderthaler tot rendierjager, nemen de schrijvers je mee mee naar een bijzondere periode uit de rijke geschiedenis van de provincie Drenthe: de Oude Steentijd (ca. 130.000-11.500 jaar geleden). Hoe overleefde de Neanderthaler in de immer veranderende omstandigheden en landschappen aan de rand van hun leefwereld en waarom zijn ze uiteindelijk toch verdwenen? En hoe deden de eerste moderne mensen de rendierjagers, hun intrede in het Drentse landschap.
Dit boeiende verhaal wordt verteld aan de hand van bijzondere vindplaatsen en vondsten uit Drenthe én de (amateur-)archeologen die deze unieke zaken hebben ontdekt. Aan het einde van het boek zal de lezer niet alleen veel geleerd hebben over de Oude Steentijd, maar zich tevens realiseren hoe rijk de provincie Drenthe aan geschiedenis is.
De reeks zal uit acht delen bestaan en is in essentie chronologisch, van de Oude Steentijd tot de Vroegmoderne Tijd (17e-19e eeuw) of tot de WO2 archeologie. Per jaar wordt één deel gepubliceerd. De boeken zijn Nederlandstalig en populairwetenschappelijk van opzet, met literatuurverwijzingen voor de ‘diepgravers’. De delen worden rijkelijk geïllustreerd met foto’s, kaarten, en reconstructietekeningen.
Archeologen Marcel Niekus en Yuri van Koeveringe schrijven de eerste twee delen van de reeks. Marcel is een gerenommeerd expert op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de Oude Steentijd en heeft tal van publicaties op zijn naam, waaronder het boek ‘Neanderthalers in Noord-Nederland. Leven aan de rand van de oerwereld’ dat hij samen met Evert van Ginkel schreef. Yuri is gespecialiseerd in de presentatie van archeologisch onderzoek naar een breed publiek, waaronder het schrijven van verschillende populairwetenschappelijke publicaties. De combinatie van competenties, stelt het duo in staat de soms complexe materie helder en toegankelijk te verwoorden voor een breed publiek. Samen schreven zij reeds ‘De Midden-Steentijd in Fyslan’.
De fotografie, beeldredactie en vormgeving zal gedaan worden door Frans de Vries. Frans, zelf ook archeoloog, is een bekend en getalenteerde fotograaf van zowel archeologische objecten als landschappen en heeft tal van boeken begeleid en vormgegeven over de archeologie.
Het boek bevat 112 pagina’s.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.