Een uniek samenwerkingsproject werd 10 april 2019 op locatie in Tusschenwater officieel afgesloten met alle projectpartners. Vertegenwoordigers van gemeente Tynaarlo, provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa’s, Waterbedrijf Groningen en Het Drentse Landschap bekeken het nieuwe waterrijke landschap. Natuurontwikkeling, klimaatbestendig waterbeheer en waterwinning gaan hier hand in hand. Het nieuwe natuurgebied Tusschenwater ligt in het Hunzedal tussen het Zuidlaardermeer en het Annermoeras. De rivier de Hunze meandert weer als vanouds door het gebied.
Oorspronkelijke beekloop
De slingerende beek heeft met het herinrichtingsproject niet alleen z’n oorspronkelijke loop in het gebied weer terug gekregen, maar aan beide zijdes zijn ook flauw aflopende oevers aangelegd. Dit betekent meer ruimte voor waterberging en een verrijking voor de natuur in het gebied. Extra bijzonder is dat in dit deel van de Hunze ook drinkwater wordt gewonnen.
Combinatie van functies
Om de functies drinkwaterwinning, waterberging, natuur en recreatie in het gebied te kunnen combineren is langdurig en zorgvuldig met diverse betrokken partijen in het gebied samengewerkt. Samen met de omgeving zijn verschillende mogelijkheden besproken. Door samen oog te hebben voor de diverse belangen en vooral ook over (eigen) grenzen heen te kijken, is het gelukt de verschillende functies te combineren. Belangrijk uitgangspunt was dat de herinrichting geen negatieve gevolgen zou hebben voor de waterwinning en de landbouw rond het gebied.
Indrukwekkend resultaat
Het resultaat van dit project is indrukwekkend. Er is een nieuw, groot natuurrijk moerasgebied ontstaan dat zich in de komende jaren verder ontwikkelt. Nu al hebben nieuwe vogels het gebied gevonden, denk aan de kluut en de krooneend. Maar ook dieren als de bever en otter krijgen de kans zich hier permanent te vestigen. In het gebied is ruimte voor ruim 1,3 miljoen kuub tijdelijke waterberging én ondertussen gaat de drinkwaterlevering vanuit het gebied ongestoord door. Zo’n 10 miljoen kuub drinkwater per jaar. Een unieke combinatie, maar tegelijk ook een volstrekt natuurlijke combinatie.
Beleef Tusschenwater
De totale oppervlakte van het gebied is circa 250 hectare en biedt volop ruimte voor natuurrecreatie. Natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars kunnen genieten van vogels, bloemrijke vegetatie en wellicht een bever spotten. De buitenkades zijn het hele jaar door toegankelijk voor wandelaars. De kades in de kern van het gebied zijn alleen toegankelijk buiten het broedseizoen. Dat laatste geldt ook voor het fietspad dat het gebied doorkruist. Bekijk het kaartje van het gebied.
Waarnemingen
Tijdens de openingswandeling met alle samenwerkingspartners werden sporen van de otter en de bever gevonden. Inmiddels is ook de zeearend al meerdere malen gesignaleerd. Deze waarnemingen laten zien dat veel van de soorten die ooit in de Hunze-visie van 1995 als ultiem doel werden genoemd ook daadwerkelijk het gebied weten te vinden.
Project en partners
Het project Tusschenwater is onderdeel van de realisatie van de Hunzevisie. Deze visie is gericht op het herstel van het Hunzedal, waarbij een beeklandschap wordt gecreëerd met hoogwaardige natuur, met ruimte voor water, recreatie en landbouw. De projectpartners gemeente Tynaarlo, provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa’s, Waterbedrijf Groningen en Het Drentse Landschap maakten dit project financieel mogelijk.
Geef een reactie