Een jaar lang heeft Het Drentse Landschap gewerkt aan de restauratie, verduurzaming en herbestemming van Huis Overcingel. Op vrijdag 24 mei is Huis Overcingel officieel geopend. Na bijna 250 jaar is het huis voor het eerst toegankelijk voor het publiek. De opening werd feestelijk ingeluid door de oorspronkelijke bewoner, Johannes van Lier, die speciaal voor deze gelegenheid naar het heden is gekomen. Om een compleet beeld te geven van de omvangrijke restauratie, heeft Het Drentse Landschap een film laten maken. Deze is vanaf nu te bekijken op www.drentslandschap.nl/filmovercingel.
Op 9 mei 2023 is er gestart met de werkzaamheden in Huis Overcingel. Bij de restauratie en herbestemming is ervoor gezorgd dat Huis Overcingel past bij de wensen en eisen van deze tijd, maar dat tegelijkertijd de historische elementen, sfeer en authentieke waarden bewaard zijn gebleven. Zo is de ‘heimweekamer’ met wandschilderingen van de haven van Rotterdam, de oorspronkelijke woonplaats van Johannes van Lier, bewaard gebleven. Ook de radiokamer, waar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog naar Radio Oranje werd geluisterd, is onaangeroerd gebleven.
Film
Tijdens de restauratiewerkzaamheden is Bureau Statement meerdere malen langs geweest om filmopnames te maken van de ontdekkingen, de historische verhalen en de voortgang van de restauratie. Hierbij hebben zij interviews gehouden met diverse betrokkenen bij de restauratie van Huis Overcingel. De film geeft een compleet beeld van hetgeen zich een jaar lang in Huis Overcingel heeft afgespeeld.
Huis Overcingel
Overcingel werd rond 1777 gebouwd in opdracht van Johannes van Lier, destijds ontvanger-generaal van Drenthe. Het huis vormt een oase van rust midden in het stadshart van Assen. In september 2019 hebben de erfgenamen van Henk van Lier Lels het landgoed overgedragen aan Het Drentse Landschap om het landgoed in de geest van Henk van Lier Lels, de laatste bewoner van het huis, te behouden. Het landgoed staat bekend om haar stinzentuin die ieder voorjaar veel bezoekers trekt. Gedurende de rest van het jaar is de tuin rondom het huis toegankelijk voor bezoekers met een geldige wandelkaart, verkrijgbaar via Het Drentse Landschap.
Herbestemming
Met de restauratie is er ook ruimte gemaakt voor herbestemming van Huis Overcingel. Er is bewust voor gekozen om de woonfunctie van het huis te behouden middels een appartement. Op deze manier doet het landgoed recht aan zijn eeuwenoude bewonersgeschiedenis. Daarnaast zijn er een bed & breakfast en vier publieksruimten gerealiseerd. De publieksruimten zijn geschikt voor rondleidingen, vergaderingen, lezingen, huiskamerconcerten en andere kleinschalige bijeenkomsten. De nieuwe toegevoegde functies zorgen voor de verbinding met het publiek en aan de andere kant voor het genereren van inkomsten voor toekomstig onderhoud. Het huis wordt rond de zomer verhuurd in combinatie met de B&B en de publieksruimten.
Het bouwkundig ontwerp is gemaakt door Holstein Restauratie Architectuur. De restauratie wordt verzorgd door aannemer Jurriëns Noord uit Groningen, onderdeel van Friso Bouwgroep. Eerder verzorgde de aannemer ook de restauratie van Landgoed Oldengearde voor Het Drentse Landschap. De Installateur is Dick Sjabbens in Diever.
Het project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Assen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, provincie Drenthe, Regio Groningen-Assen, Stichting TBI Fundatie, de Nationale Postcode Loterij en particuliere giften.
Geef een reactie