Stichting Oude Drentse Kerken
In 2003 is op initiatief van Het Drentse Landschap Stichting Oude Drentse Kerken (SODK) opgericht. De stichting zet zich in voor het behoud van de waardevolle boegbeelden van de Drentse cultuurgeschiedenis. Een jaar na de oprichting is de eerste kerk bij de stichting in eigendom gekomen. Hier de statuten van de SODK.
De organisatie van Stichting Oude Drentse Kerken
Het Stichting heeft een directie en een Raad van Toezicht. De stichting heeft het volgende doel:
- het behoud van historische kerkgebouwen in de provincie Drenthe, alsmede het bevorderen van de belangstelling voor die gebouwen;
- het geven van voorlichting en het verzorgen van educatie met betrekking tot vorenstaande doelstelling aan derden om daarmee de bewustwording, attitudeverandering en gedragsverandering bij deze derden te bewerkstelligen;
- en voorts te doen al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
De stichting probeert haar doel te bereiken door:
- het verwerven, inrichten, beheren en exploiteren van in de provincie -Drenthe gelegen en voor haar doel geschikte registergoederen of het – verkrijgen van een zakelijk recht op zodanige goederen;
- b. het streven naar een goed gebruik van die kerkgebouwen en de daarbij – behorende bijgebouwen en terreinen
- het bijeenbrengen van gelden, nodig ter bereiking van haar doeleinden;
- het bevorderen en onderhouden van een goede samenwerking met -personen en/of instellingen, die de doelstelling van de stichting ondersteunen;
- het geven van voorlichting en het verzorgen van educatie op het gebied – van haar doelstelling alsmede het uitgeven van publicaties;
- het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
- De stichting houdt kantoor bij Het Drentse Landschap die ook de administratie voert en indien nodig personele ondersteuning levert.
Beloningsbeleid
De directeur/bestuurder van Stichting Oude Drentse Kerken ontvangt geen bezoldiging vanuit deze stichting. Zij is tevens directeur/bestuurder van Stichting Het Drentse Landschap en ontvangt vanuit die hoedanigheid een bezoldiging conform salarisschaal 12 van de cao Bos en Natuur.
De leden van de Raad van Toezicht ontvangen geen bezoldiging voor hun werkzaamheden vanuit de Stichting Het Drentse Landschap. Zij zijn tevens de Raad van Toezicht van Het Drentse Landschap en ontvangen vanuit die hoedanigheid eveneens geen bezoldiging.
Directie en Raad van Toezicht
Directeur/bestuurder
Mevrouw drs. Sonja van der Meer
Raad van Toezicht
De heer A. Bruins Slot (voorzitter)
De heer P. Bennema
Mevrouw M. van den Dungen
De heer N. Kruizenga
De heer N. Vanderveen
Mevrouw B. Wakkerman
Anbi status
Stichting Oude Drentese kerken is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat giften aan de stichting aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen.
ASSEN | RSIN: 816088317
Contact
Stichting Oude Drentse kerken
t.a.v. de directie
Postbus 83
9400 AB Assen
E: info@drentslandschap.nl
Jaarverslag
Net als in de voorgaande jaren was er sprake van een groot aantal verkennende gesprekken over de mogelijke overdracht van met name kerkgebouwen. De problematiek van (dreigende) leegstand en verval blijft groot. Helaas blijven de meeste initiatieven om tot overdracht over te gaan zonder resultaat, met name vanwege de financiële situatie van de kerkbesturen in relatie tot het feit dat Stichting Oude Drentse Kerken een bruidsschat vraagt bij overdracht. Die bruidsschat is nodig om de instandhouding op de lange termijn te kunnen garanderen. Het is de vraag wat het effect van de prangende situatie in Drenthe zal zijn voor het behoud van de monumentale kerken in de toekomst.
Op vrijdag 13 oktober 2023 jl. vond een symposium over de toekomst van het kerkelijk erfgoed plaats in de Waterstaatskerk in Bovensmilde. Dit symposium werd georganiseerd door Erfgoedvereniging Heemschut samen met Stichting Drents Monument en Stichting Oude Drentse Kerken.
In 2023 is het exterieur van de kerk van Bovensmilde geschilderd.
Onze kerken
Het behouden van de Drentse kerken is voor de kerkgemeenschappen van grote betekenis. Daarom is het gebruik en beheer van de kerken in handen van een Plaatselijke Commissie die, ondersteund door de SODK, de verantwoordelijkheid draagt.
Het Kleine Kerkje – Gieterveen
Het Kleine kerkje is gebouwd in 1924 en is het eerste eigendom van de SODK. Het lokale beheer is in handen van stichting ´t Kleine Kerkje Gieterveen. Zij organiseren geregeld activiteiten zoals concerten, markten en exposities. Meer informatie is te vinden op de website van ´t Kleine Kerkje.
Synagoge – Zuidlaren
In 1884 woonden er voldoende joodse mensen in Zuidlaren om een synagoge voor te bouwen; dus zo geschiedde. Na vele verschillende eigenaren te hebben gehad en voor verschillende doeleinden te hebben gediend, kwam de synagoge in 2005 in handen van de SODK. Het wordt dezer dagen onder andere gebruikt voor de Joodse gemeenschap. Meer informatie is te vinden op de website van de Synagoge Zuidlaren.
Nederlands Hervormde Kerk – Bovensmilde
Sinds 2011 is SODK beheerder van de Waterstaatskerk aan de Hoofdweg in Bovensmilde. In 2013 zijn diverse herstelwerkzaamheden aan de kerk uitgevoerd en het is de bedoeling dat de kerk multifunctioneel gebruikt gaat worden. Voor meer informatie zie hier.
Nederlands Hervormde Kerk – Eext
Op last van de Staten van Drenthe is in 1841 de kerk in Eext gebouwd. Eind 2012 bij de overdracht van de kerk, was de opdracht om het duurzame behoud van de kerk te garanderen.
Margarethakerk – Odoorn
De huidige Nederlands Hervormde Kerk werd in 1857 in gebruik genomen, maar het koor stamt uit de 12e eeuw. Die oude – aan de heilige gewijde Margaretha – kerk is opgetrokken met materiaal dat slechts zelden bij een Nederlandse kerk wordt aangetroffen, namelijk granieten zwerfstenen. In 1861 werd een kerkorgel vervaardigd door de orgelbouwer Petrus van Oeckelen, dat in 1897 bij een brand verloren ging. Petrus’ zoons Cornelis A. en Antionus van Oeckelen leverden in 1899 het huidige tweeklaviers orgel. Stichting Oringer Kerk en Cultuur organiseert allerlei activiteiten in de kerk, zie hier
Fietsroutes
Vanaf onze kerken in Eext, Gieterveen en Zuidlaren zijn fietsroutes uitgezet, die u langs de oude Drentse kerken leidt.
Klik hier voor de kerkenfietsroute:
Eext-Anloo-Zuidlaren
Eext-Gieten-Gieterveen
Gieterveen-Eext-Gieten
Zuidlaren-Anloo-Eext