Rijksmonument Landgoed Overcingel ligt als een oase van rust in het drukke centrum van Assen. Een landgoed dat net zo standvastig en eigenzinnig als de laatste markante bewoner Henk van Lier Lels weerstand biedt tegen de stedelijke druk. Een plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.
Het was de kwetsbare ligging die ervoor zorgde dat, vanaf het moment dat Henk van Lier Lels op zijn vijftigste op Overcingel kwam wonen, hij het als zijn levenswerk beschouwde om het landgoed te behouden. Met Het Drentse Landschap sprak hij tijdens zijn leven al over de toekomst van zijn landgoed.
Na zijn plotselinge overlijden op 90-jarige leeftijd besloten zijn dochter en kleinzoons om in september 2019, naar de wens van hun vader- en grootvader, het beheer aan ons over te dragen. In de overtuiging, dat met de overdracht aan Het Drentse Landschap, Landgoed Overcingel voor de toekomst en Assen behouden blijft. Het huisarchief is geschonken aan het Drents Archief, waar het op verzoek is in te zien.
Historische avonturen
Op landgoed Overcingel hebben sinds 1777 zo’n zeven generaties van de familie Van Lier(-Lels) gewoond. Hun historische avonturen zijn o.a. te beleven in het Grootste Poppenhuis van Nederland van het Drents Museum. Binnenkort zijn ook op deze webpagina meer historische verhalen te ontdekken.
Ontstaan
Het monumentale landhuis Huis Overcingel is in opdracht van Johannes en Rolina van Lier ontworpen door Abraham Martinus Sorg (1738 – 1852), die ook het monumentale Drostehuis in Assen en de koepelkerk in Smilde heeft gebouwd.
Het huis werd in de loop van de tijd door de bewoners telkens aangepast. Uniek in het huis zijn o.a. de ‘heimweekamer’ met schilderingen op goudleer en de radiokamer waar ten tijde van de tweede wereldoorlog naar Radio Oranje werd geluisterd.
Bijzonder
Bijzonder aan het landgoed is de hoge ensemblewaarde. Alle onderdelen van het landgoed zijn nog aanwezig. Het landhuis met het historische interieur, het koetshuis, de dienst- en tuinmanswoning, de tuinen met tuinornamenten, de parkbossen, de weides en de boomgaard. Het landgoed staat bekend om haar stinzentuin die ieder voorjaar veel bezoekers trekt.
Het wandelpark rondom het statige woonhuis in het hart van Assen, ligt op vijf hectare en is aangelegd door de Nederlandse tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782 – 1851). Hij maakte voor de elite in het Noorden meer dan 50 tuinontwerpen voor borgen en havezaten.
Restauratie en ontdekkingen
Van mei 2023 tot mei 2024 heeft Het Drentse Landschap gewerkt aan de restauratie, verduurzaming en herbestemming van Huis Overcingel. De historische waarden, sfeer en uitstraling zijn hierbij bewaard gebleven. Met de restauratie is er ook ruimte gemaakt voor herbestemming van Huis Overcingel. Er is bewust voor gekozen om de woonfunctie van het huis te behouden middels een appartement. Op deze manier doet het landgoed recht aan zijn eeuwenoude bewonersgeschiedenis. Daarnaast zijn er een bed & breakfast en vier publieksruimten gerealiseerd. De publieksruimten zijn geschikt voor rondleidingen, vergaderingen, lezingen, huiskamerconcerten en andere kleinschalige bijeenkomsten. De nieuwe toegevoegde functies zorgen voor de verbinding met het publiek en aan de andere kant voor het genereren van inkomsten voor toekomstig onderhoud.
Tijdens de restauratiewerkzaamheden is Bureau Statement meerdere malen langs geweest om filmopnames te maken van de ontdekkingen, de historische verhalen en de voortgang van de restauratie. Hierbij hebben zij interviews gehouden met diverse betrokkenen bij de restauratie van Huis Overcingel. De film geeft een compleet beeld van hetgeen zich een jaar lang in Huis Overcingel heeft afgespeeld. De film is hier te bekijken.
Wandelingen en rondleidingen
Net als ten tijde van Van Lier Lels is het landgoed vrij toegankelijk met een wandelkaart. Tijdens kantooruren is deze bij het kantoor aan de Kloosterstraat 5 in Assen af te halen. We vragen een vrijwillige bijdrage van 1 euro per kaart. De wandelkaart is een jaar lang geldig (voor het hele gezin).
- Honden zijn niet toegestaan
- Rechts van het huis langs de schuur ga je het landgoed op en ook weer via hetzelfde pad het landgoed af.
- De slingerpaden direct achter het huis mogen niet gebruikt worden (deze zijn alleen toegankelijk wanneer de krokussen bloeien).
- Overal blijf je als bezoeker op de (rechte) paden.
- Wandelen is alleen toegestaan tussen zonsopkomst en zonsondergang.
- De groepsgrootte van wandelaars dient beperkt te blijven. Kom je op eigen gelegenheid? Dan is de maximale groepsgrootte 10 personen. Voor georganiseerde wandelingen is de maximale groepsgrootte ongeveer 20 personen.
- Je mag uitrusten op eventueel daarvoor beschikbaar gestelde bankjes, maar andere vormen van verblijf in de tuin, zoals zitten of picknicken op gazons, zijn niet toegestaan.
- Wij vragen je eventueel afval zelf mee terug te nemen. Er worden geen afvalbakken geplaatst.
- De rust en stilte dient gerespecteerd te worden. Het is niet toegestaan om muziek af te spelen of op een andere manier voor geluidsoverlast te zorgen.
Tijdens de bloei van de krokussen is het landgoed vrij toegankelijk. Rond deze tijd worden er rondleidingen verzorgd. Zodra de data en tijden bekend zijn, vind je deze terug in onze agenda.
Rondleidingen vinden altijd plaats onder leiding van een medewerker van Het Drentse Landschap of door een gids van Het Drentse Landschap. Het is niet toegestaan om een rondleiding te verzorgen zonder toestemming van Het Drentse Landschap. Voor rondleidingen wordt een vergoeding gevraagd. Voor meer informatie: info@drentslandschap.nl
Meer informatie over exposities, (bruids)fotografie en overige activiteiten vind je op deze pagina.