Gerestaureerde 18de-eeuwse werken onthuld

5 april 2024

Op vrijdagmiddag 5 april zijn op Landgoed Oldengaerde in Dwingeloo drie unieke gerestaureerde schilderijen onthuld door Mariet Willinge en Frank van der Velden, hoofd Monumenten en Erven bij Het Drentse Landschap. Het betreft vroeg achttiende-eeuws geschilderd behang, afkomstig uit het voormalige schultehuis in Emmen (ook wel Willingehuis genoemd). De wandschilderingen, waarop personen in geïdealiseerde tuinen staan afgebeeld, waren in slechte staat. Restauratie was noodzakelijk om ze te kunnen behouden voor de toekomst.

 

Eind 2013 schonk de familie Willinge het vijftien hectare grote landgoed Oldengaerde met elf rijksmonumenten aan Het Drentse Landschap. Tussen 2017 en 2022 onderging het landgoed een omvangrijke restauratie onder leiding van Het Drentse Landschap. Gedurende deze restauratieperiode werden drie zeldzame stukken geschilderd behang teruggevonden op Oldengaerde.

Uniek in Drenthe

De schilderijen, daterend uit 1719 en uitgevoerd in olieverf op linnen, tonen idyllische classicistische tuinen met figuren. Het geschilderd behang is van grote historische waarde en uniek in Drenthe. Vergelijkbaar behang is voor zover bekend slechts op twee andere locaties in de provincie te vinden: in de huizen Overcingel en Tetrode in Assen. Het behang in deze huizen dateert uit het eind van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het geschilderd behang van het Willingehuis/Oldengaerde is aanmerkelijk ouder, wat het nog waardevoller maakt.

 
Mythe van Vertumnus en Pomona

Kenmerkend voor de schilderingen uit de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw zijn de geïdealiseerde classicistische landschappen en tuingezichten. Een van de schilderijen toont de mythe van Vertumnus en Pomona. Pomona, de godin van de tuinen en fruitbomen, wordt verleid door Vertumnus, de god van de seizoenen. De afbeelding van deze scene suggereert dat Adriana Theodora Quaad, de vrouw van de toenmalige schulte van Emmen, een groot liefhebber van tuinen was.

Restauratie

Vanwege de slechte staat van de schilderijen was restauratie noodzakelijk. De familie Willinge heeft de drie werken geschonken aan Het Drentse Landschap om de restauratie mogelijk te maken. Restaurator Marten Bos uit Noordwolde heeft de restauratie uitgevoerd. Gezien de hoge historische waarde en het unieke karakter van de schilderijen, is het van groot belang om ze voor Oldengaerde te behouden. De gerestaureerde schilderijen hangen vanaf nu in de ‘Goudleerkamer’ van Oldengaerde. Daardoor zijn in deze kamer nu twee soorten historisch behang van rond 1700 samen te bewonderen: goudleer en geschilderd behang.

 

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door Stichting TBI Fundatie, De Frans Mortelmans Stichting, het Cultuurfonds, Dr Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds en bijdragen van particulieren.