Tusschenwater
 

Sinds de zomer van 2018 stroomt de Hunze door de nieuwe meanders in het natuurgebied Tusschenwater.
Het ligt tussen Zuidlaren en De Groeve. Onmiddellijk ontdekten de vogels van het Zuidlaardermeer een veelbelovend nieuw foerageergebied.
Meteen kwam ook de zeearend er een kijkje nemen. Tusschenwater blijkt niet alleen een perfecte plek voor vogels, maar ook voor bevers en otters.



Tusschenwater

Sinds de zomer van 2018 stroomt de Hunze door de nieuwe meanders in het natuurgebied Tusschenwater. Het ligt tussen Zuidlaren en De Groeve. Onmiddellijk ontdekten de vogels van het Zuidlaardermeer een veelbelovend nieuw foerageergebied. Meteen kwam ook de zeearend er een kijkje nemen. Tusschenwater blijkt niet alleen een perfecte plek voor vogels, maar ook voor bevers en otters.

 

 

Nieuw natuurgebied

Een uniek samenwerkingsproject heeft geleid tot dit prachtige natuurgebied. Met dit project Tusschenwater laten verschillende betrokken partijen zien hoe functiestapeling zorgt voor een win-winsituatie. In april 2019 werd natuurgebied Tusschenwater officieel opengesteld. Het resultaat is een nieuw, natuurrijk moerasgebied waar drinkwaterwinning, waterberging en natuurontwikkeling hand in hand gaan. Onmiddellijk ontdekten vogels als de kluut, steltlopers, eenden en ganzen een veelbelovend nieuw foerageergebied. Het gebied is in beheer bij Stichting Het Drentse Landschap. In de loop van de tijd ontstaat hier een moeras- en nat graslandgebied met lokaal broekbos rondom een meanderende, brede Hunze. Hierdoor ontstaan er nieuwe leefgebieden voor talloze soorten riet- en moerasvogels, ganzen en eenden-soorten. Maar ook dieren als de bever en otter krijgen de kans zich hier te vestigen.

Dit natuurgebied is één van de laatste schakels naar een natuurlijk Hunzedal. Tusschenwater is een zeer nat gebied waar het hele jaar door water zal staan. In en om het gebied lopen dan ook kades waarover gewandeld kan worden. Het gebied is in beheer bij  Stichting Het Drentse Landschap.

Waterberging in Tusschenwater

In Tusschenwater kunnen we een grote hoeveelheid water bergen. Door de herinrichting van het gebied is er ruimte voor 1,3 miljoen kuub water. Hiermee kan waterschap Hunze en Aa’s wateroverlast in de omringende gebieden beperken of zelfs voorkomen in extreme weersituaties van langdurige neerslag.

Doordat de oude loop van de Hunze weer terug is, blijft het water langer in het gebied. Dit is van belang in drogere tijden, wanneer water schaars is. Bovendien komen de aangelegde meanders het waterleven en de waterkwaliteit ten goede. Zo stroomt het water schoon verder richting het Zuidlaardermeer.

Drinkwater uit Tusschenwater

In het gebied Tusschenwater ligt productielocatie De Groeve met 36 waterwinputten. Vanuit deze locatie levert Waterbedrijf Groningen al sinds 1964 drinkwater. Jaarlijks circa 10 miljoen kuub.

Het van nature schone grondwater – afkomstig van het Drents plateau en ook deels vanuit de Veenkoloniën – vormt de ideale grondstof voor de bereiding van drinkwater. Het water stroomt diep ondergronds naar de Groeve. Door de nieuwe inrichting infiltreert er meer water in het gebied. Tusschenwater is dan ook een bron voor drinkwater.

Bij de herinrichting van Tusschenwater zijn een aantal winputten verplaatst. Zo komen ze niet onder water te staan als het gebied ingezet wordt als waterberging. Want ook dan moet de drinkwatervoorziening immers ongestoord door kunnen gaan.

Tusschenwater is een project van én financieel mogelijk gemaakt door: provincie Drenthe, Waterschap Hunze en Aa’s, gemeente Tynaarlo, Het Drentse Landschap en Waterbedrijf Groningen.

 

Activiteiten

In en rondom dit gebied valt er van alles te doen en te beleven.

Klik op de onderstaande knoppen of neem een kijkje in ons activiteitenoverzicht.

  

 

 

Locatie

 

 

Praktische informatie

 

Omvang gebied
230 hectare

Bijzonderheden

Dit gebied is niet toegankelijk gedurende het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni

 
 

Soort terrein
Natuurontwikkelingsproject in heringericht beekdal

Honden welkom mits aangelijnd

Alleen op de noordelijke kade

 
 

Parkeren
Vanuit De Groeve parkeren langs De Dijk pompstation

 

 

      

 

 

Praktische informatie

 

Omvang gebied

230 hectare

 
 

Soort terrein

Natuurontwikkelingsproject in heringericht beekdal

 
 

Parkeren

Vanuit De Groeve parkeren langs De Dijk pompstation

 
 

Bijzonderheden

Dit gebied is niet toegankelijk gedurende het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni

 
 

Honden welkom

Mits aangelijnd en alleen op de noordelijke kade