Doldersummerveld

 

Als je op de uitkijktoren aan de zuidrand van het veld staat, zie je het Doldersummerveld in al zijn schoonheid.
Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar je ongestoord zo ver kunt kijken: heide, bossen tot aan de horizon,
hier en daar groene natte stukken. Je bent in het hart van het Drents-Friese Wold,
met zijn 7500 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland en beslist een van de stilste.



Doldersummerveld

Als je op de uitkijktoren aan de zuidrand van het veld staat, zie je het Doldersummerveld in al zijn schoonheid. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar je ongestoord zo ver kunt kijken: heide, bossen tot aan de horizon, hier en daar groene natte stukken. Je bent in het hart van het Drents-Friese Wold, met zijn 7500 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland en beslist een van de stilste.

 

 

Soortenrijk nat heideveld

Het Doldersummerveld is een uitgestrekt vochtig heidereservaat, gelegen op de flank van het beekdal van de Vledder- en Wapserveensche Aa, ten noorden van Doldersum. Het veld maakt deel uit van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het natte heide­veld gaat aan de noord­zijde over in een hobbelig, voorma­lig stuif­zandgebied, waardoor er veel variatie is in bodemsa­men­stelling, water­huis­hou­ding en hoogtelig­ging. Dit blijkt ook uit de rijke afwis­seling van flora en fauna. Zo komt hier de zeldzame plant Beenbreek voor en jagen hier ringslangen op kikkers. 

Voor vogels blijkt het belang van een groot heideterrein als het Doldersum­merveld uit het feit dat hier maar liefst 111 soorten broedvogels voorko­men. Hiervan staan er 20 bekend als ernstig bedreigd. Tot deze laatste groep horen soor­ten als Kwartel, Patrijs, Gele kwik­staart, Rood­borsttapuit en Paapje. Ook kraanvogels tonen de laatste jaren opmerkelijke belangstelling voor dit veld.

Consequent beheer

Toen Het Drentse Landschap in 1967 het ruim 400 hectare grote terrein wist aan te kopen, liepen er al brede afwateringssloten dwars over het veld om de ontginning voor te bereiden. Deze sloten en greppels waren gegraven door de Maatschappij van Weldadigheid die na de oorlog grote plannen hadden met het Doldersummerveld. Naast de Sophiahoeve, die in 1927 aan de Huenderweg gebouwd werd, wilde zij een rij ontginningsboerderijen bouwen en het heideveld zou veranderen in akkerland, weiland en bospercelen. Gelukkig is het nooit zover gekomen.

De ontginningssloten werden gedempt om de waterstand weer op het oude peil te krijgen. Ook is er veel bos gekapt om het veld zijn openheid terug te geven. Vergrassing werd tegengegaan door het veld met schapen en runderen te begrazen. Dagelijks gaat de herder met zijn schapen vanuit de schaapskooi bij de Huenderhoeve het Doldersummerveld op.

Brandgevaar

in 1980 ging zo’n 200 hectare Doldersummerveld in vlammen op. Zelfs bij een ramp van zo’n omvang blijkt de natuur tegen een stootje te kunnen. De brand was vooral rampzalig voor de dieren die zich niet snel genoeg uit de voeten konden maken.

Het veld werd in 2018 opnieuw door een heidebrand getroffen waarbij 35 hectare prooi van de vlammen werd. Ook hiervan heeft de natuur de sporen al weer bijna uitgewist.

 

Activiteiten

In en rondom dit gebied valt er van alles te doen en te beleven.

Klik op de onderstaande knoppen of neem een kijkje in ons activiteitenoverzicht!

  

 

 

Locatie

 

 

Praktische informatie

 
Omvang gebied
472 hectare

Paaltjeswandeling (7 km)
Volg de paaltjes met paarse koppen

 
 

Soort terrein

Groot heideveld met veel natte stukken

Wandelroute 
Doldersum-Doldersummerveld

 
 

Parkeren

Parkeerplaats bij Informatiecentrum Huenderhoeve aan de Huenderweg tussen Wateren en Doldersum

Honden niet toegestaan 

Vanwege begrazing

      

 

 

Praktische informatie

 

Omvang gebied

472 hectare

 
 

Soort terrein

Groot heideveld met veel natte stukken

 
 

Parkeren

Parkeerplaats bij Informatiecentrum Huenderhoeve aan de Huenderweg tussen Wateren en Doldersum

 
 

Paaltjeswandeling (7 km)
Volg de paaltjes met paarse koppen

 
 

Wandelroute 
Doldersum-Doldersummerveld

 
 

Honden niet toegestaan vanwege begrazing