Het Drentse Landschap
Stichting Het Drentse Landschap zet zich in voor de bescherming van de natuur en het erfgoed in Drenthe. Het Drentse Landschap is in 1934 opgericht. De stichting heeft de zorg over meer dan 9.000 hectare natuur, ruim 330 gebouwen, 22 hunebedden en vele archeologische objecten, zoals grafheuvels.
De statuten treft u hier aan.
Provinciale trust
Als provinciale trustorganisatie behouden wij historisch waardevolle objecten en natuurlijke schoonheid voor de bewoners en bezoekers van Drenthe, nu en in de toekomst. Dit doen wij door beheer, restauratie, soms herbestemming. We dragen daarmee bij aan de culturele, toeristische en economische versterking van de provincie door onze monumenten en natuurgebieden in stand te houden, te ontwikkelen en open te stellen waar mogelijk.
Bestuur
De stichting heeft een directeur/bestuurder en een Raad van Toezicht. Er is een kantoor in Assen aan de Kloosterstraat 5 en er wordt gewerkt vanuit het beheercentrum De Pieterberg in Westerbork. Er werken 42 mensen bij de stichting en meer dan 400 vrijwilligers.
Belangenbehartiger andere stichtingen
Stichting Het Drentse Landschap behartigt ook de belangen van Stichting Drentse Boerderijen, Stichting Oude Drentse Kerken, Stichting Het Nijsinghhuis en Stichting De Buitenplaats.
Jaarverslag 2023
Het jaarverslag geeft een uitgebreid beeld van de activiteiten van Het Drentse Landschap en bevat tevens een financieel overzicht.
Bekijk: hier het uitgebreide jaarverslag 2023
Beleidsplan
Onlangs is het Meerjarenbeleidsplan 2021 – 2025 vastgelegd. De uitgebreide versie van het MJBP is hier te downloaden
Heeft u een klacht? Externe klachtenprocedure
Het Drentse Landschap vindt dat klachten een belangrijke bron kunnen zijn om de kwaliteit van haar functioneren te verbeteren. Ze vindt het bovendien belangrijk dat de buitenwereld ziet dat ze serieus en correct omgaat met klachten. Er is een klachtenregeling opgesteld, deze is hier te vinden.
Een klacht die betrekking heeft op Het Drentse Landschap als organisatie of op de handelwijze van medewerkers van de stichting, kan middels dit formulier gemeld worden.
Gedragscode
Van medewerker tot directeur-bestuurder hebben we te maken met integriteit, dilemma’s en huisregels. Het is belangrijk om als organisatie en medewerkers heldere regels vast te leggen. Onze gedragscode gaat in op de kernwaarden van Het Drentse Landschap en de bijbehorende gedragsregels. De gedragscode dient daarbij als een waardevol hulpmiddel om medewerkers en anderen te helpen om weloverwogen en ethisch verantwoorde beslissingen te nemen.
In het kader van aangescherpte eisen vanuit subsidieverstrekkende organisaties zijn de reeds bestaande regels en voorschriften die bij HDL van toepassing zijn, en voor alle medewerkers geïncorporeerd zijn in hun handelen, geactualiseerd en in een gedragscode (met aanvullende richtlijnen, regelingen, procedures en protocollen) samengebracht. Onze gedragscode kunt u hier inzien en downloaden.
Binnen onze stichting is het beleid er op gericht misstanden en schendingen zoveel mogelijk te voorkomen. Tegelijkertijd wordt serieus omgegaan met vermoedens van misstanden en schendingen in het geval deze zich zouden voordoen. Wij hebben daarvoor een Meldpunt Integriteit waar schendingen op laagdrempelige wijze kunnen worden gemeld.
CBF-keurmerk
Het Drentse Landschap is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet u zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over Erkende Goede Doelen en gerust geven? Kijk op geefgerust.nl en geef gerust aan een Erkend Goed Doel.
Transparantie in één oogopslag: Het CBF-Erkenningspaspoort
Het CBF-Erkenningspaspoort toont op een eenduidige en neutrale wijze de belangrijkste informatie van een Erkend Goed Doel. Transparantie in één oogopslag dus. Het paspoort bevat zowel kwalitatieve informatie over de doelstelling en activiteiten van de organisatie als financiële kengetallen. Deze laatste zijn door het CBF gevalideerd. Via onderstaande banner kunt u ons CBF-Erkenningspaspoort bekijken.
ANBI-status
Stichting Het Drentse Landschap is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat giften aan de stichting aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen.
POM-status
Stichting Het Drentse Landschap is door het Rijk erkend als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM).