Het Drentse Landschap is opgericht in 1934 als natuurorganisatie. De stichting vindt het belangrijk dat Drenthe mooi en leefbaar blijft. Ze doet dat door het aankopen en beheren van (natuur)terreinen en cultuurhistorisch waardevolle objecten als boerderijen, kerken en monumenten. Ook verzorgt HDL educatie en voorlichting over de waarde van natuur, landschap en erfgoed.
Het Drentse Landschap vindt het van belang dat er groot draagvlak is voor de bescherming van de natuur, het landschap en de cultuur in Drenthe. Als provinciale trust werkt de stichting er voortdurend aan om haar positie te versterken bij zowel politiek, overheden als aanverwante organisaties. De dagelijkse leiding van Het Drentse Landschap is in handen van de directeur/bestuurder. Die wordt daarbij ter zijde gestaan door het Managementteam.
De wettelijke taken, de controle, het toezicht en de raadgevende/adviserende rol wordt vervuld door een Raad van Toezicht.
Directeur/bestuurder Het Drentse Landschap
Mevrouw drs. Sonja van der Meer
Raad van Toezicht Het Drentse Landschap
De heer A. (Albert) Bruins Slot (voorzitter)
De heer K. (Kees) van den Berg
De heer N. (Niek) Kuizenga
Mevrouw J. (Janet) Visser
Mevrouw B. (Bernadette) Wakkerman (vice-voorzitter)
De functie van de Raad van Toezicht is in algemene bewoordingen vastgelegd in de statuten van de Stichting. De Raad van Toezicht heeft drie taken:
- de wettelijke en statutaire taken als toezichthouder: toezicht op het uitvoeren van het beleid door de directie en het vaststellen van het beleidsplan,
de begroting en de rekening van de organisatie. - de werkgeversrol voor de directeur/bestuurder, het vaststellen van de functiebeschrijving en de arbeidsovereenkomst.
- klankbordfunctie: het gevraagd en ongevraagd meedenken met en adviseren aan de directeur/bestuurder bij beleids- en organisatie ontwikkelingen.
Wij steunen medewerkers en vrijwilligers van Het Drentse Landschap in haar opdracht om zich als provinciale trustorganisatie te richten op het beschermen van historisch waardevolle objecten en natuurgebieden voor nu en toekomstige generaties te behouden.
Dan doen wij door:
- De organisatie uit te dagen om in Drenthe een vasthoudende voortrekkersrol te vervullen voor het behoud van biodiversiteit, kwalitatief hoogwaardige
natuur en het culturele erfgoed - Toezicht te houden op basis van vertrouwen en transparantie: We waarderen wat goed gaat, en we reflecteren op wat verbeterd kan worden
- Rolvast te zijn en vooral tijd te wijden aan onderwerpen die dat nodig hebben en die een nauwe relatie hebben met de doelen van de stichting
- In contact met de organisatie en stakeholders omgevingsbewust te zijn: Wij zijn ambassadeurs van en voor Het Drentse Landschap.
De nadere inkleuring volgt uit deze profielschets.