Bij de schaapskudde op het Doldersummerveld, heerst blauwtong. Op dit moment is meer dan de helft van de kudde getroffen door de ziekte en zijn er in de afgelopen weken al meer dan 120 schapen overleden. De echt zieke schapen staan in en rond de schaapskooi Doldersum. De minder zieke dieren en de (nu nog) gezonde schapen staan op dit moment op het grasland voor de Sophiahoeve aan de Huenderweg in Doldersum.
Blauwtong is een virusziekte bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. Het virus wordt overgedragen door een beet van knutten (vliegjes) die besmet zijn met het blauwtongvirus (BTV). Zieke dieren kunnen elkaar niet besmetten en de ziekte is ook niet overdraagbaar naar de mens. Vanaf mei 2024 zijn al onze schapen gevaccineerd. Helaas heeft dit niet geleid tot minder ziektegevallen.
Het virus veroorzaakt aanzienlijke gezondheidsproblemen bij de schapen, waaronder zwellingen in de mond, keel en lippen. Daarnaast krijgen ze vaak koorts en gewrichtspijn, en is er sprake van een overmatige speekselaanmaak, wat leidt tot kwijlen of zelfs schuimbekken. In ernstige gevallen kleurt de tong blauw (daar komt de naam van het virus vandaan). Veel van de besmette dieren eten niet meer, liggen veel of worden kreupel. Sommige schapen komen door de besmetting en bijkomende ziekten te overlijden.
Helaas is er geen medicatie die ingezet kan worden om zieke schapen beter te maken, wel dienen we pijnmedicatie toe om het lijden zoveel mogelijk te beperken. De dieren moeten op eigen kracht beter worden. Catrinus Homan, herder van de kudde op het Doldersummerveld, houdt de kudde goed in de gaten en is volop bezig om de situatie te controleren. Ook de kudde op het Hijkerveld is getroffen door blauwtong, daar valt het tot op heden met de sterftecijfers mee, maar ook daar veel zieke schapen.
Om de situatie te beheersen, wordt er extra voorzichtig omgegaan met de kuddes. Alleen als een schaap erg ziek is, wordt het bij de kooi gehouden. Op het Doldersummerveld, het Hijkerveld of bij de schaapskooi kun je zieke schapen aantreffen, in een heel enkel geval zelfs een dood schaap. Onderneem zelf geen actie. De schapen worden goed in de gaten gehouden door de herder en zijn medewerkers.
Het is voor onze schaapherders, de hulpherders en andere medewerkers die dagelijks met de kudde bezig zijn een enorm verdrietige en zware tijd. Weet dat zij er alles aan doen om hun kudde zo goed mogelijk te verzorgen. Steun is welkom!
Geef een reactie