Stichting Het Drentse Landschap heeft bij Bureau Energieprojecten Inspraakpunt Windpark DMOM bezwaar gemaakt tegen het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. De natuurorganisatie stond bij de afweging voor een dilemma: enerzijds juicht ze het opwekken van duurzame en schone energie van harte toe, anderzijds tast het voorgenomen windmolenpark, bestaande uit 50 windmolens van bijna 200 meter hoog, het open landschap van de Veenkoloniën buitenproportioneel aan.
De Stichting Het Drentse Landschap is zich er terdege van bewust dat maatschappelijk noodzaak om meer duurzame energie op te wekken groot is en steeds groter zal worden. Eveneens zijn wij ons ervan bewust dat windenergie hierbij waarschijnlijk onontbeerlijk zal zijn om de doelstellingen te halen. Duurzamere opwekking van energie en een zorgvuldige benadering van natuur landschap gaan helaas niet altijd samen. De noodzaak tot vergroting van het aandeel duurzame energie betekent echter niet dat het belang van natuur en landschap niet meer aan de orde is. De impact van een windpark is zo buitenproportioneel dat de Stichting deze ontwikkeling niet verenigbaar vindt met de belangen van natuur en landschap en de bewoners van dit gebied.
Tegen het Windpark
Alles afwegende is Het Drentse Landschap tegen het Windpark in de Drentse Veenkoloniën. De argumenten zijn:
- de Veenkoloniën is een grootschalig open gebied waarvan de horizon nog niet bepaald wordt door industriële complexen en massale woonbebouwing. Dit is zeldzaam in Nederland.
- Bij een plaatsing van dit windpark kan men nergens in de Veenkoloniën het dominante beeld van de windmolens ontlopen.
- Vergezichten vanaf de Hondsrug over de Veenkoloniën zijn op Nederlandse schaal ongeëvenaard.
- Decennia lang heeft Het Drentse Landschap zich samen met bewoners ingespannen om de natuur in het Hunzedal te ontwikkelen. Natuurwaarden hebben zich verrassend ontwikkeld in dit gebied. Het gebied levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit in Nederland.
- Het gebied trekt door deze natuurontwikkeling steeds meer recreanten aan. Het toerisme speelt een steeds grotere rol in de plattelandseconomie van zowel Veenkoloniën als de Hondsrug. De aantrekkelijkheid van het gebied voor recreanten zal sterk verminderen.
- Binnen het Hunzedal is het Lofargebied een gebied met een zeer bijzonder karakter. Hier is een nieuw natuurgebied ontstaan door de constructieve samenwerking van zeer moderne techniek in de vorm van de Lofar-antennes en natuurbescherming. De Lofar-antennes loopt een groot risico aan storingen onderhevig te raken.
- Het is de achterliggende periode duidelijk geworden dat de slagschaduw van de windmolens, zowel letterlijk als figuurlijk, een zeer grote impact heeft op de sociale, culturele en economische structuur van dit gebied. De Drents-Groningse Veenkoloniën zijn relatief dun bevolkt en economische perspectief ontbreekt. De positieve economische effecten van windmolens komen slechts bij een beperkt aantal inwoners terecht, de negatieve effecten bij de meerderheid. Dit heeft nu al scherpe scheidlijnen getrokken door deze gemeenschappen waar men sterk op elkaar aangewezen is. In het voorgaande traject van de planvorming is hier volstrekt onvoldoende aandacht voor geweest.
- De landelijke opgave van het vergroten van het aandeel van duurzame energie wordt in deze vorm van grootschalige plaatsing van mega-windmolens neergelegd in een groot gebied met onevenredig grote gevolgen voor het landschap en het perspectief voor de plaatselijke bevolking in een groot gebied.
De effecten van windenergie zijn in deze vorm, vanwege de omvang van het gebied, vanwege de hoogte van de molens en het grote aantal, zodanig dat De Stichting Het Drentse Landschap niet anders kan dan zich verzetten tegen de plannen in deze vorm en omvang.
Geef een reactie