De Margarethakerk te Odoorn
De huidige Nederlands Hervormde Kerk werd in 1857 in gebruik genomen, maar het koor stamt uit de 12e eeuw. Die oude – aan de heilige gewijde Margaretha – kerk is opgetrokken met materiaal dat slechts zelden bij een Nederlandse kerk wordt aangetroffen, namelijk bewerkte zwerfstenen. Keien zijn op diverse plaatsen in Drenthe gebruikt als funderingsmateriaal maar slechts op enkele plaatsen zijn ze zowel voor de fundering als voor de opbouw gebruikt als bouwmateriaal.
In 1897 woedde er een brand in de kerk waardoor hij in zijn geheel uitbrandde. Tijdens het herstel is de nieuwe inrichting sober gehouden. Enkele stukken die oorspronkelijk uit de kerk komen, bevinden zich nu in het Provinciaal Museum in Assen. Waaronder een koperen doopbeker uit 1631, een offerblokje op smeedijzeren stander en een gesneden leeuwenkop, welke tot de vroegere preekstoel behoorde. In 1965 werd de kerk aangewezen als rijksmonument.
In het bezit van Het Drentse Landschap
Sinds 2 mei 2016 is de Margarethakerk in het bezit van Het Drentse Landschap. De kerk blijft een plek voor kerkelijke activiteiten en kan worden gehuurd voor andere activiteiten. Zo heeft er bijvoorbeeld recent op 6 april 2024 een Lentefestival plaatsgevonden en kun je de kerk jaarlijks bezoeken tijdens de Open Monumentendag. De stichting die het dagelijks beheer van de kerk op zich neemt is Podium Odoorn, de werknaam van de Stichting Oringer Kerk en Cultuur. Podium Odoorn genereert haar inkomsten door het verzorgen van voorstellingen en concerten, de verhuur van de kerk en donaties en giften.
Het orgel in de Margarethakerk
In 1861 werd een kerkorgel door de orgelbouwer Petrus van Oeckelen in de kerk geplaatst. Petrus van Oeckelen is een bekende Nederlandse orgelbouwer. Bij de brand in 1897 is helaas het oorspronkelijk orgel van Petrus van Oeckelen verloren gegaan. De zoons van Petrus, die in 1878 het bedrijf van hun vader voortzetten, hebben in 1899 het huidige tweeklaviers orgel geleverd. Dit was een geschenk van de heer Jan Hadders uit Valthe. Een plaquette bij het orgel herinnert aan deze bijzondere schenking. Het orgel is als onderdeel van het kerkgebouw een beschermd rijksmonument (monumentnr. 31221, orgelnr. 1111).
Restauratie van het orgel
Het orgel is inmiddels 120 jaar oud en hoewel het de tand des tijds goed heeft doorstaan is het orgel toe aan onderhoud. Stof, houtworm, lekke pijpen en verzakking zijn een paar van de technische problemen waar het orgel mee te kampen heeft. Nader onderzoek toonde aan dat restauratie noodzakelijk is om verder verval te voorkomen. In 2025 wordt het orgel dan ook gerestaureerd. Lees hier meer over de restauratie en hoe jij dit project kan steunen.