Stichting Het Drentse Landschap
Drenthe kent een grote afwisseling aan bijzondere natuurgebieden. Van uitgestrekte heidevelden en bossen tot fraaie beekdalen en het aantrekkelijke kleinschalige cultuurlandschap rond de dorpen en op landgoederen. De terreinen van Stichting Het Drentse Landschap geven een aardige dwarsdoorsnede van wat Drenthe aan natuur te bieden heeft.
Natuurbeheer
Het beheer van onze natuurgebieden is het resultaat van een gedegen gebiedsanalyse. Hiervoor is een goed begrip nodig van de ligging van het terrein in het landschap. Gaat het bijvoorbeeld om heide/hoogveengebied met vennen, beekdalgraslanden of landgoederen in een cultuurlandschap? In de meeste gevallen doen wij nader onderzoek naar de waterhuishouding en bodemkundige situatie van het natuurterrein. Deze analyse leidt tot een beheerplan waarin een visie voor de lange en korte termijn is uitgewerkt. In dit plan staat aangegeven welke beheer- en inrichtingsmaatregelen er voor het specifieke gebied nodig zijn. Afhankelijk van het type gebied kan ons beheer zich richten op:
- graslandbeheer door begrazing en/of het maaien van graslanden (in eigen beheer of uitbesteed aan boeren)
- heidebeheer (maaien van heide of begrazen met runderen of schapen, soms kleinschalig plaggen)
- bosbeheer (bijv. periodiek uitdunnen van bossen, soms ook een beheer ‘van niets doen’)
Begrazing door vee en verkoop vlees
De honderden runderen en schapen bij Het Drentse Landschap zijn onmisbaar voor het beheer van onze terreinen. Ze helpen mee de bodem te verschralen, zodat oude planten soorten nieuwe kansen krijgen. Het vee bevindt zich een groot deel van het jaar buiten in de natuur.
Om overbegrazing te voorkomen mag de veestapel niet te groot zijn. Daarom vindt er jaarlijks een selectie plaats. Geprobeerd wordt om deze grazers elders in te zetten, maar dat lukt niet altijd. Omdat de dieren altijd in een natuurlijke omgeving zijn geweest, is hun vlees van een kwalitatief zeer hoog niveau. Beschermers en andere belangstellenden worden daarom in de gelegenheid gesteld om dit Vlees van het Landschap af te nemen.
Lees hier meer over u het Vlees van het Landschap kunt bestellen
Schaapskuddes
Het Drentse Landschap heeft twee schaapskooien, één op het Hijkerveld en Doldersummerveld. Herders laten hun Schoonebeker heideschapen gericht grazen op de heide. De herders leiden hun schapen naar heide met teveel gras. Heideplanten verjongen zich en kan zich verder uitbreiden. Verder zorgen de herders ervoor dat kwetsbare en zeldzame planten niet worden opgegeten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld klokjesgentiaan of orchideeën.
De Provincie Drenthe is de hoofdfinancier van de schaapskuddes in Drenthe. Dankzij de Provincie is het mogelijk dat we gebruik kunnen maken van schaapherders met hun honden.
Beheerevaluaties
Het eigen beheer van begrazen en maaien gebeurt vanuit drie beheerboerderijen. Deze staan in Doldersum, Rheebruggen en in het Reestdal (nabij de Wildenberg). Jaarlijks wordt in kort bestek het gevoerde beheer en de effecten besproken. Van tijd tot tijd bekijken wij de ontwikkeling van onze terreinen. We onderzoeken per terrein eens per ca. 6 tot 10 jaar de veranderingen in het voorkomen van plant- en diersoorten. Hierbij kijken we of ons beheer de gewenste effecten heeft gehad. Bij deze beheersevaluatie geven we uiteindelijk op perceelsniveau aan of en hoe het beheer bijgesteld moet worden. Daarnaast bekijken wij ook of aanvullende inrichting van gebieden nodig is, bijvoorbeeld plaggen, verondiepen of dempen van waterlopen.