Na twee droge zomers dreigt 2020 opnieuw een (veel) te droog karakter te krijgen. Het neerslagtekort bedroeg eind mei zo’n 140 mm, dat is meer dan tijdens het recordjaar 1976. En dit terwijl de maanden februari en de eerste helft van maart voldoende regenwater brachten om de grondwaterstanden te laten herstellen. Maar een periode van bijna 2,5 maand met nauwelijks regen, een record aan zonneschijn en afdrogende oostenwind begint zijn sporen na te laten. Diverse kleine brandjes op verschillende plekken in Drenthe, boeren die zich nu al ‘suf beregenen’, lage grondwaterstanden op het Drents plateau, natuur die schade ondervindt. En dan hebben we nog een hele (droge?) zomer te gaan…
In de terreinen valt op dat naast droogteschade uit het verleden, sommige plantensoorten het moeilijk hebben. Zo heeft door de aanhoudende droogte in Nederland de fijnspar het erg moeilijk door de letterzetter (kever). Dit boomtype is niet gewend aan warm weer en weinig regen. De naaldbomen kunnen niet voldoende water uit de bodem opnemen en hars produceren. Daardoor beleeft deze kever een opmars en worden de bomen geveld. Daarnaast zien we dat beekdalgraslanden die in februari en maart lang onder water stonden, nu soms kurkdroog zijn. Soorten hebben mogelijk last van te sterke fluctuaties in weersomstandigheden. De veenbodem in de beekdalen droogt oppervlakkig uit waardoor veen sterker mineraliseert. Heidegebieden zien er in mei dor en weinig fleurig uit, vennen zijn alweer aardig op weg naar droogval. Met vermoedelijk ook dit jaar weinig vliegende, voor heidevelden kenmerkende vlinders.
De noodzaak van andere waterbeheerstrategieën gericht op het langer water vasthouden op en rond het Drents plateau dient zich opnieuw aan. Hoofd van het team Natuur en Landschap van Het Drentse Landschap, Uko Vegter: “Je weet dat de extremen in het klimaat alleen maar zullen toenemen. De komende tijd zullen we via monitoring, terreinbezoek en terreinevaluatie de droogte-effecten in onze terreinen blijven volgen. Waar mogelijk zullen we gebieden robuuster inrichten om zoveel als mogelijk tegenwicht tegen effecten van droogte te kunnen bieden.”
Geef een reactie